Vianočná kapustnica
14. 3. 2016
Vianočná kapustnica
INGREDIENCIE
podľa chuti
bravčové kosti aj s mäsom
podľa chuti
údené koleno
podľa chuti
bravčový chvost
podľa chuti
klobása
podľa chuti
sušené hríby
podľa chuti
sušené slivky
podľa chuti
kyslá kapusta
podľa chuti
cesnak
podľa chuti
bobkový list
podľa chuti
majoránka
podľa chuti
nové korenie
podľa chuti
soľ
1.
Základom dobrej kapustnice sú kvalitné suroviny, dobrá domáca klobása, sušené dubáky, bravčové kosti napr. z krkovičky alebo z rebra, údené s kosťou, ale môže byť aj údený bravčový chvost... Všetko mäso, ktoré sme si nachystali, vložíme do hrnca. Koleno prekrojíme až ku kosti, zalejeme studenou vodou, pridáme korenie, bobkový list, soľ a dáme variť. Najskôr necháme rýchlejšie zovrieť, stíšime a ďalej varíme už len celkom tíško... Varíme pomaly asi 1-2 hod. podľa množstva mäsa. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme kyslú kapustu. Šťavu z kapusty si odložíme, ak by bola kapusta málo kyslá, použijeme na dokyslenie práve túto vodu... Pridáme klobásku nakrájanú na hrubšie kolieska, cca 2 cm, pridáme huby, slivky a varíme do mäkka ďalšiu cca hodinu aby sa chute prepojili.
2.
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho a oberieme od kosti. Mäso pokrájame, vrátime naspäť do kapustnice a je hotovo. Samozrejme ochutnáme a na záver dochutíme pretlačeným cesnakom a trochou majoránky a ak treba dosolíme.